Tietoa Selkäliiton jäsenyhdistyksille koronaviruksen aiheuttamasta tilanteesta

18.3.2020

Koronavirustilanne aiheuttaa muutoksia Selkäliiton toiminnassa

Kevätkokous ja järjestöpäivä siirtyy

Selkäliiton hallitus on päättänyt Sosten suosituksen mukaan, että Selkäliiton kevätkokous, joka oli tarkoitus pitää 4.4.2020, perutaan ja lykätään myöhempään ajankohtaan. Samoin siirretään myös järjestöpäivä. Uusi päivämäärä ilmoitetaan myöhemmin.

Suomen hallitus on ilmoittanut, että julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkilöön, ja yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan. 

Yhdistyksiä edellytetään tässä poikkeuksellisessa tilanteessa siirtämään, perumaan tai järjestämään etäyhteyden kautta erilaiset kevään tilaisuudet viranomaisten ohjeita seuraten. 

Miten jatkaa yhdistystoimintaa koronaepidemian aikana? 

 • Julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkilöön. Yhdistysten kokoukset ovat kuitenkin sallittuja (enintään 10 henkilöä).
 • Yhdistyslaki mahdollistaa hallituksen kokousten järjestämisen myös etänä. Kannattaa siis mahdollisuuksien mukaan pitää kokouksia esim. puhelimella, sähköpostilla tai muilla välineillä, kuten Skype, Teams, Google Hangouts, Facebook Messenger, Whatsapp tms. Monet käytännön asiat voi toki hoitaa ilman hallituksen kokouksia. 
   

Miten järjestää vertaistukea ja -toimintaa? 

Vertaistuen merkitys korostuu epidemian aikana. Yhdistys voi esim. järjestää soittokierroksia jäsenistölleen. Vertaistukiryhmät voivat kokeilla etäkokoontumisia esim. puhelimitse tai verkon välityksellä.

Miten viestiä jäsenille toiminnan muutoksesta? 

Yhdistyksen on hyvä kertoa muutoksista ja toimintatavoista jäsenilleen. Muutamia vinkkejä: 

 • Pidä yhdistyksen kotisivut ajan tasalla ja ohjaa tekstiviestillä katsomaan tarkemmat tiedot kotisivuilta.  
 • Käytä sosiaalista mediaa, esim. Facebookia viestinnän tukena.  
   

Mitä tehdä, jos epäilet itsesi tai jäsenen sairastuneen koronaan? 

Jos kuulut riskiryhmään ja epäilet koronavirusinfektiota, ole puhelimitse yhteydessä omaan terveysasemaan, päivystykseen tai oman kuntasi koronaneuvontaan. Sieltä saat jatko-ohjeet hoitoon hakeutumiseen.   

Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta palvelee valtakunnallisesti numerossa 0295 535 535.  Puhelinneuvonnan lisäksi neuvontaa on mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta. 

Mielen hyvinvointi – huolen ja epävarmuuden sietäminen 

Nopeasti muuttunut yhteiskunnallinen tilanne voi aiheuttaa monelle huolta ja epävarmuutta. On kuitenkin tärkeää pyrkiä jatkamaan arkea niin tavallisesti kuin se vain poikkeuksellisissa oloissa ja annettujen sosiaali- ja terveysviranomaisten ohjeistusten puitteissa on mahdollista. Omaa ja läheisten mielen hyvinvointia voi tukea eri keinoin.  

Lisätietoa koronaviruksesta:

*************

17.3.2020

Selkäliitto palvelee puhelimitse ja sähköpostitse

Koronavirustilanteesta johtuen Selkäliiton toimisto ei ole toistaiseksi avoinna käyntejä varten.

Liiton työntekijät ovat siirtyneet etätöihin ja heidät tavoittaa sähköpostitse ja puhelimitse. Asiakaspalvelua ja neuvontaa selkäyhdistyksille on saatavilla normaalisti liiton yleisestä puhelinnumerosta ja sähköpostista arkisin kello 9-15.  Myös jäsenrekisteripalvelu on selkäyhdistysten tukena entiseen tapaan.

Selkäliiton yhteystiedot

***********

17.3.2020

Hallitus päätti maanantaina 16.3. poikkeuksellisista rajoitustoimenpiteistä koronavirusepidemian hillitsemiseksi

Julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen (10) henkilöön ja tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla suositellaan välttämään.

Muun muassa valtion ja kuntien teatterit, kirjastot, uimahallit ja muut urheilutilat ja järjestöjen kokoontumistilat suljetaan. Hallitus suosittaa myös kolmannen sektorin toimijoita toimimaan samoin.

Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet), pois lukien kansanedustajat, valtiojohto ja kunnalliset luottamushenkilöt.

Rajoitukset eivät koske yhteiskunnalle välttämättömiä toimintoja, ja esimerkiksi ruokakaupassa voi käydä. Sallittua on myös ulkoilu. Ajanvietteenä voi muun muassa käydä kävelyllä, lukea, leipoa tai soittaa ystävälle.

Yritä löytää mieleistä tekemistä, joka rentouttaa sinua. Liiku säännöllisesti, pidä huolta unirytmistä ja syö terveellisesti. Vältä jatkuvaa uutisvirran seuraamista, ettet ahdistu tai stressaannu. Älä kuuntele huhuja ja turvaudu tiedonhaussa terveysviranomaisiin, ohjeistaa Maailman terveysjärjestö WHO.

Pysytään rauhallisina näistä poikkeuksellisista ajoista huolimatta. Pidetään huolta itsestämme ja läheisistämme.

Lue lisää:

************

13.3.2020 

Tiedote Selkäliiton jäsenyhdistyksille koronaviruksen aiheuttamasta tilanteesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) 13.3.2020 pitämän tiedotustilaisuuden mukaan pakkotoimilla rajoittaminen aiheuttaa haittaa. Aluehallintovirasto (avi) voi antaa alueellisia määräyksiä ja suosituksia, joten niitä tulisi seurata oman paikkakunnan tilanteen ajantasaisen tiedon saamiseksi.

THL kuitenkin suosittelee ryhmäharrastusten välttämistä ja isoihin tapahtumiin osallistumista. Selkäliitto ehdottaakin jäsenyhdistyksilleen, että ne seuraavat tilannetta paikallisesti ja toimivat muiden paikallisten toimijoiden kanssa yhdenmukaisesti.

Liikuntaryhmissä on aina olemassa riski saada muukin virustartunta kuin koronavirus. Liikuntapaikoilla virusta voivat levittää jopa lieväoireiset osallistujat sekä kosketustartunnan kautta leviävät virukset pukutiloissa, WC-tiloissa, yhteiskäytössä olevien jumppamattojen, liikuntavälineiden sekä kuntosalilaitteiden ja ovien kädensijat. Tartunnan voi kuitenkin  välttää ensisijaisesti vapaaehtoisilla toimilla, jokaisen omilla henkilökohtaisilla valinnoilla sekä suojautumisella pisara- ja kosketustartunnoilta.

Selkäyhdistysten järjestämien liikuntaryhmien kokoontumisen voi tilanteen vaatiessa keskeyttää pariksi viikoksi ja arvioida tilannetta koronaviruksesta annettujen ohjeiden mukaisesti uudelleen sen jälkeen.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) 13.3.2020 pitämän tiedotustilaisuuden mukaisesti yhteiskunnan ja sen kaikkien kansalaisten yhteisenä missiona on hidastaa koronavirusepidemian leviämistä. Koronaviruksen tartunnan riski on olemassa missä tahansa.  Suurimmassa riskissä koronaviruksen aiheuttamien seurausten kannalta ovat yli 70-vuotiaat henkilöt sekä henkilöt, joilla on jokin tietty perussairaus (sydän-, keuhko- tai muu puolustuskykyä heikentävä sairaus)

THL:n ja myös Suomen hallituksen mukaan seuraavia toimia suositellaan:

 • Vältä isoja, yli 500 hengen tapahtumia.
 • Ryhmäharrastuksia tulisi välttää; ulkona liikkuminen on sallittua ja suositeltavaa.
 • Muihin henkilöihin olisi hyvä pitää riittävä etäisyys, ettei joudu pisaratartunnan kohteeksi.
 • Kaupassa voi käydä, mutta isoissa ostoskeskuksissa ei kannata oleskella pitkää aikaa.
 • Työhön liittyvää matkustamista kannattaa välttää, ellei ole täysin välttämätöntä.
 • Vapaa-ajan matkoja ei suositella.
   

Jokaisen kansalaisen pitää muistaa, että

 • sairaana ei saa mennä töihin tai muiden ihmisten joukkoon - eikä myöskään silloin, jos on lieviä oireita kuten nuhaa, lihassärkyä, kuumetta.
 • suojaa nenän ja suun seutu yskiessä tai aivastellessa ja vältä kättelyä tai halailua; virus kulkeutuu pisaratartuntana muiden hengitykseen sekä pisarat laskeutuvat myös pinnoille ja joutuvat kosketustartuntana käsien kautta limakalvoille.
 • sairaana ei saa mennä tapaamaan ikäihmisiä eikä varsinkaan sairaalapotilaita.
   

Selkäliitto seuraa koronavirustilannetta, päivittää ja välittää tietoa tarpeen mukaan jäsenyhdistyksilleen.

Ajankohtaista koronaviruksesta THL:n sivuilla

 

Selkäliitto