Selkäliiton juhlaseminaari summasi selän hoitoa elämän eri vaiheissa

- Ministeri Saarikko: Selkäliitto on vastuullinen ja vaikuttava kansanterveysjärjestö

Mediatiedote 17.9.2018

Selkäliiton 30-vuotisjuhlavuoden seminaari pidettiin perjantaina 14.9. Helsingissä. Seminaariin osallistui sata selkäterveydestä kiinnostunutta kuulijaa. Ohjelmassa oli asiantuntijoiden puheenvuoroja selkäkivusta ja selän hoidosta elämän eri vaiheissa sekä paneelikeskustelu selkäoireisen hoidon kehittymisestä. Valtioneuvoston tervehdyksen seminaariin toi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.

Ministeri Annika Saarikko totesi puheessaan, että Selkäliitto on vastuullinen ja vaikuttava kansanterveysjärjestö, jota tarvitaan myös tulevaisuudessa.

- Järjestö voi antaa jotakin enemmän, tuottaa sellaista lisäarvoa, jota julkinen terveydenhuolto ei voi antaa. Olennaisin tehtävä on vastata siihen kaipuuseen, joka selkäsairaudesta kärsivällä ihmisellä on – olla ihmisenä toiselle.

Sote-uudistuksen tilanteesta Saarikko kertoi lyhyesti ja muistutti, että uudistusta tehdään Suomen tuleviin tarpeisiin ja kokonaishoitoketjun parantamiseksi.

- Suomi on harmaantuva maa ja väestökehitys johtaa suuriin kaupunkeihin. Sotea ei tehdä tälle päivälle vaan 20 vuoden päähän. Lisäksi kyse on siitä, että katsotaan koko hoitopolkua, joka lähtee siitä, että asiakas saa terveydenhuollosta tunnustetun huomion ja tarvitsemansa avun, potilaana olemisesta aina kuntoutukseen asti.

Saarikko myös totesi, että se mitä sote-uudistuksessa nyt tehdään, on pohja muutokselle, josta lähdetään liikkeelle ja vasta aika osoittaa, mikä kaikki toimii ja mikä vaati korjaamista.

Selkäpatsas ja kunniapuheenjohtajuus Kalevi Östermanille

Juhlaseminaarin puheenvuoroissa aiheina olivat selkäkivulle altistavat tekijät, lasten ja nuorten epäspesifinen niskakipu, suoravastaanottotoiminnan vaikutus selkäkipudiagnoosilla kirjoitettuihin sairauspoissaolopäiviin, tunteet kivussa ja kivun pitkittymisessä, lihaskuntoharjoittelun ja selkäneuvonnan vaikutukset alaselkäkipuun ja sairauspoissaoloihin sekä spinaalistenoosin muuttuva leikkaushoito.

Selkäliiton entiselle puheenjohtajalle, ortopedian ja traumatologian erikoislääkärille Kalevi Östermanille luovutettiin seminaarissa järjestyksessään ensimmäinen Selkäpatsas liiton toiminnan ansiokkaasta edistämisestä. Östermanille myönnettiin myös Selkäliiton kunniapuheenjohtajuus. Hän toimi Selkäliiton puheenjohtajana vuosina 2001–2006.

- Olen otettu tästä huomionosoituksesta. Se on minulle suuri kunnia. Olen aina halunnut olla potilaiden asialla ja tulin aikoinaan Selkäliittoon juuri heidän takiaan, Österman totesi kiitospuheessaan.

Selkäterveyden edistäjä jo vuodesta 1988

Selkäliitto täyttää 25. marraskuuta 30 vuotta. Kun liitto perustettiin vuonna 1988, sen tarkoituksena oli auttaa selkäsairauksista kärsiviä ihmisiä edistämällä selkäsairauksien tutkimusta ja kuntoutusta sekä tehostamalla valistus- ja virkistystoimintaa.

– Tehtävä on yhä ajankohtainen, sillä jopa 80 prosenttia suomalaisista kokee selkäkipuja jossain vaiheessa elämäänsä ja selkäoireet ovat yleisimpiä syitä sairauspoissaoloihin. Haluamme yhdessä jäsenyhdistystemme kanssa edistää kansalaisten selkäterveyttä, toimintakykyä ja hyvinvointia, Selkäliiton toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio kertoo.

Selkäliitto on 30 vuotensa aikana kehittynyt valtakunnallisesti tunnetuksi järjestöksi. Liiton juhlavuoden seminaari oli maksuton ja avoin kaikille selkäterveydestä kiinnostuneille.

- Olemme iloisia, että seminaarimme kiinnosti näin monia. Lämpimät kiitokset puhujille ja kaikille seminaarin osallistujille. Tästä on hyvä jatkaa kohti uutta vuosikymmentä, Töyrylä-Aapio sanoo


Lisätiedot medialle:
toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio, puh. 040 730 2150, kirsi.toyryla(a)selkaliitto.fi

Selkäliitto on kansanterveys-, liikunta- ja vammaisjärjestö, jonka tavoitteena on ehkäistä selkäoireita ja -sairauksia. Liitto tarjoaa Käypä hoito -suositusten mukaista tietoa selän terveydestä, neuvontaa ja koulutusta. Selkäliittoon kuuluu 32 selkäyhdistystä, joissa on noin 9 000 henkilöjäsentä. Selkäyhdistykset tarjoavat jäsenilleen eri puolella Suomea ohjattua liikuntaa, vertaistukea sekä luento- ja virkistystilaisuuksia. Tietoa selästä ja vinkkejä selän itsehoitoon on saatavilla Selkäliiton verkkopalvelussa Selkäkanava.fi. Selkäliitto täyttää tänä vuonna 30 vuotta, ja liiton juhlavuoden teema on ”Rakasta selkääsi – se kannattaa. Sinua.”  

 

Selkäliitto