Selkäkanava-verkkopalvelu on kannustanut suomalaisia selän itsehoitoon viiden vuoden ajan

Mediatiedote 14.5.2019

Selän hyvinvoinnin verkkopalvelu Selkäkanava avattiin toukokuussa viisi vuotta sitten selkäkipuisten itsehoidon tueksi. Selkäkanavalla vierailee nyt keskimäärin 65 000 kävijää kuukausittain. Kävijäkyselyn mukaan sivuston tarjoama tieto koetaan hyödylliseksi, ja sitä suositellaan aktiivisesti.

Selkäkanava.fi on Selkäliiton ylläpitämä selän itsehoidon ja hyvinvoinnin verkkopalvelu. Raha-automaattiyhdistyksen tuella toteutettu sivusto avattiin toukokuussa 2014. Viiden vuoden aikana Selkäkanavasta on kasvanut suosittu ja suositeltu sivusto niin selkäoireisten kuin terveydenhuollon ammattilaisten keskuudessa.

Selkäkanavalta löytyy satoja sivuja tietoa selkä- ja niskakivusta ja niiden itsehoidosta, ergonomiasta sekä liikunnasta. Sivuston suosituimpia sisältöjä ovat fysioterapeuttien laatimat jumppaohjeet, joita löytyy niin videoina kuin kuvaohjeina. Myös selkäkivusta, kuten iskiaksesta ja noidannuolesta, kertovat aiheet kiinnostavat. Verkkopalvelun pääkohderyhmä ovat työikäiset.

- Silloin kun suunnittelimme uutta verkkopalvelua, halusimme ottaa entistä vahvemman roolin selkäoireiden ennaltaehkäisyssä. Saimme myös selkäkipuisilta palautetta, että he kaipasivat lisää ohjeita oman selkänsä hoitoon. Näin syntyi Selkäkanava-sivusto selkäkipuisia ja selkäterveydestä kiinnostuneita kuunnellen, kertoo Selkäliiton toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio.

Selkätieto tavoittaa yhä useamman

Selkäkanavalla vieraili viime vuonna 780 880 kävijää eli noin 65 000 kävijää kuukaudessa. Sivujen katselukertoja kertyi vuoden aikana 3,2 miljoonaa, mikä on 200 000 enemmän kuin edellisvuonna. Selkäkanavan sisältöjä jaetaan myös sosiaalisen median kanavissa, Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa. Selkäliiton tuottamat harjoitusvideot selän ja niskan hoitoon löytyvät kootusti Jumppakissa-kanavalta Youtubesta. Kanavan 40 videota katsottiin viime vuoden aikana yhteensä reilut 382 000 kertaa. Suosituin videoista on edelleen helppo kahdeksan liikkeen Jumppakissan taukojumppa.

Selkäkanavan kyselyn mukaan jopa 98 prosenttia käyttäjistä koki sivuston tarjoaman tiedon hyödylliseksi, ja 75 prosenttia vastaajista on suositellut sivustoa muille. Valtaosa vastaajista (89 %) kertoi vierailleensa sivustolla useammin kuin viisi kertaa. Suosituimmat aiheet, joista kävijät kertoivat hakevansa kanavalta tietoa, olivat jumppaohjeet ja rentoutumisharjoitteet, selän itsehoito ja selkäkipu. Verkkokyselyyn vastasi 258 Selkäkanavan käyttäjää.

Käytä selkää kivusta huolimatta

Selkä- ja niskavaivat ovat tuttuja lähes jokaiselle jossain kohtaa elämää, kun tuki- ja liikuntaelimistö muistuttaa olemassaolostaan. Ihmisiä kiinnostavat erityisesti kipuun liittyvät asiat, ja yhä useampi etsii tietoa verkosta.

- Luotettavaa tietoa selästä ja sen itsehoidosta saa esimerkiksi Selkäkanavalta. Selän kipeytyessä on tärkeää ymmärtää, mistä oireet johtuvat ja mitä itse voi tehdä helpottaakseen niitä. Olennaista on rohkaistua liikkumaan ja käyttää selkää kivusta huolimatta, Töyrylä-Aapio kannustaa.

Faktoja selkäkivusta

  • Jopa 80 prosenttia suomalaisista kärsii selkäkivuista jossain vaiheessa elämäänsä. Viimeisen 30 päivän aikana selkäkipua oli kokenut 44 prosenttia miehistä ja 48 prosenttia naisista. Suurin osa selkäkivusta on kuitenkin hyväennusteista, eikä siihen liity sairautta.
  • Selkäoireet ovat yleisimpiä syitä sairauspoissaoloihin. Kela maksoi vuonna 2018 sairauspäivärahoja selkäsairauksien takia noin 94,8 miljoonaa euroa, ja korvattuja päiviä oli yli 1,7 miljoonaa.
  • Selkäkivuille altistavia tekijöitä ovat perimä, liikunnan vähäisyys, ylipaino, tupakointi, psykososiaaliset tekijät (esim. stressi, masennus, heikentynyt työtyytyväisyys), raskas fyysinen työ ja tapaturmat.

 

Lisätietoja medialle:
Selkäliitto ry, toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio, puh. 040 730 2150, kirsi.toyryla(a)selkaliitto.fi

Selkäliitto on kansanterveys-, liikunta- ja vammaisjärjestö, jonka tavoitteena on ehkäistä selkäoireita ja -sairauksia. Liitto tarjoaa Käypä hoito -suositusten mukaista tietoa selän terveydestä, neuvontaa ja koulutusta. Selkäliittoon kuuluu 32 selkäyhdistystä, joissa on noin 9 000 henkilöjäsentä. Selkäyhdistykset järjestävät jäsenilleen eri puolella Suomea ohjattua liikuntaa, vertaistukea sekä luento- ja virkistystilaisuuksia. Tietoa selästä ja ohjeita selän itsehoitoon on saatavilla Selkäliiton verkkopalvelussa Selkäkanava.fi. Selkäliiton tämän vuoden teemana on ”Rakasta selkääsi – se kannattaa. Sinua.”

Facebook: Selkäliitto ja Selkäkanava Twitter: @Selkaliitto Instagram: @selkakanava  Youtube: Jumppakissa 

 

Selkäliitto