Käytä selkääsi selkäviikolla

Mediatiedote 4.10.2019

Valtakunnallista selkäviikkoa vietetään 14.–20. lokakuuta. Selkäviikon ja maailman selkäpäivän (16.10.) tämänvuotisena teemana on ”Käytä selkääsi” ("Get Spine Active"). Teemaviikko kannustaa pitämään huolta selän toimintakyvystä ja pysymään aktiivisena. Paikalliset selkäyhdistykset järjestävät selkäviikolla kaikille avoimia ja maksuttomia tapahtumia.

Säännöllinen liikkuminen edistää selän hyvinvointia ja ehkäisee selkäoireita. Liikkumattomuus sen sijaan heikentää lihaksia ja selän rakenteita ja lopulta yleensä pitkittää selkäkipua. Silloinkin kun selkä oireilee, ei pidä lopettaa liikkumista vaan päinvastoin pysyä aktiivisena.

– Haluamme kannustaa ihmisiä käyttämään selkää ja pitämään huolta selän toimintakyvystä liikunnan ja arkiaktiivisuuden keinoin. Jokainen meistä voi olla aktiivinen omalla tavallaan. Aktiivisuus ei tarkoita yksinomaan liikuntaa ja urheilua. Pienikin liike arjessa, kuten kävely, taukojumppa, venyttely tai kotityöt, tekee hyvää selälle, Selkäliiton toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio kertoo. 

Selkäyhdistyksissä maksuttomia tapahtumia

Selkäviikolla paikalliset selkäyhdistykset eri puolilla maata järjestävät kaikille avoimia ja maksuttomia tapahtumia, esimerkiksi yleisöluentoja, liikuntalajikokeiluja ja toiminnan esittelyä. 

Tapahtumia järjestävät seuraavat selkäyhdistykset: Helsingin Selkäyhdistys, Kanta-Hämeen Selkäyhdistys, Keski-Pohjanmaan Selkäyhdistys, Keski-Suomen Selkäyhdistys, Kuopion Selkäyhdistys, Lieksan Selkäyhdistys, Mikkelin Seudun Selkäyhdistys, Oulun Seudun Selkäyhdistys, Pohjois-Karjalan Selkäyhdistys, Porvoon Seudun Selkäyhdistys, Satakunnan Selkäyhdistys, Seinäjoen Seudun Selkäyhdistys, Selkäyhdistys SalpausSelät, Siika-Pyhä-Kalajokilaakson Selkäyhdistys, Tampereen Seudun Selkäyhdistys, Turun Seudun Selkäyhdistys, Vaasan Selkäyhdistys ja Vakka-Suomen Selkäyhdistys.

Lisäksi Selkäliiton asiantuntijat ovat mukana I love me -messuilla perjantaina 18.10. Helsingin messukeskuksessa. Asiantuntijapuheenvuoro selkäkivusta ja selän itsehoidosta on klo 16.30 Klinikka-lavalla, jonka vieressä sijaitsee liiton messupiste.

Tiedot tapahtumista on koottu Selkäliiton Selkäviikko-sivulle.

Selkäviikkoon ja maailman selkäpäivään voi osallistua myös sosiaalisessa mediassa. Oman selkätarinansa tai -kuvansa voi jakaa tunnisteilla #selkäviikko ja #käytäselkääsi tai selkäpäivän kansainvälisellä hashtagilla #getspineactive.

Faktoja selkäkivusta

  • Jopa 80 prosenttia kärsii selkäkivuista jossain vaiheessa elämäänsä. Viimeisen 30 päivän aikana selkäkipua oli kokenut 44 prosenttia miehistä ja 48 prosenttia naisista. Suurin osa selkäkivusta on kuitenkin hyväennusteista, eikä siihen liity sairautta.
  • Selkäoireet ovat yleisimpiä syitä sairauspoissaoloihin. Kela maksoi vuonna 2018 sairauspäivärahoja selkäsairauksien takia noin 94,8 miljoonaa euroa, ja korvattuja päiviä oli yli 1,7 miljoonaa.
  • Selkäkivuille altistavia tekijöitä ovat perimä, liikunnan vähäisyys, ylipaino, tupakointi, psykososiaaliset tekijät (esim. stressi, masennus, heikentynyt työtyytyväisyys), raskas fyysinen työ ja tapaturmat.
     

Tietoa selkä- ja niskakivusta ja niiden itsehoidosta sekä harjoitusohjeita selälle ja niskalle on saatavilla Selkäliiton Selkäkanava.fi-verkkopalvelussa.

Selkäviikkoa vietetään vuosittain lokakuussa viikolla, joka ajoittuu maailman selkäpäivän (16.10.) yhteyteen. Teemaviikolla tuodaan esiin selän terveyden ja hyvinvoinnin tärkeyttä sekä rohkaistaan ihmisiä pitämään huolta selästään ja pysymään aktiivisina.
 

Lisätietoja medialle:
Selkäliitto ry, toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio, puh. 040 730 2150, kirsi.toyryla(a)selkaliitto.fi

Selkäliitto on kansanterveys-, liikunta- ja vammaisjärjestö, jonka tavoitteena on ehkäistä selkäoireita ja -sairauksia. Liitto tarjoaa Käypä hoito -suositusten mukaista tietoa selän terveydestä, neuvontaa ja koulutusta. Selkäliittoon kuuluu 32 selkäyhdistystä, joissa on noin 9 000 henkilöjäsentä. Selkäyhdistykset järjestävät jäsenilleen eri puolella Suomea ohjattua liikuntaa, vertaistukea sekä luento- ja virkistystilaisuuksia. Tietoa selästä ja ohjeita selän itsehoitoon on saatavilla Selkäliiton verkkopalvelussa Selkäkanava.fi. Selkäliiton tämän vuoden teemana on ”Rakasta selkääsi – se kannattaa. Sinua.”

Facebook: Selkäliitto ja Selkäkanava 
Twitter: @Selkaliitto 
Instagram: @selkakanava 
Youtube: Jumppakissa 

 

Selkäliitto