SI-nivelen toimintahäiriö voi aiheuttaa alaselkäkipua

Risti-suoliluuta kutsutaan usein nimellä si-nivelSelkärangan alaosassa ristiluu liittyy suoliluuhun muodostamalla risti-suoliluunivelet. Risti-suoliluuniveliä kutsutaan usein nimellä ”SI-nivel” joka tulee englanninkielen sanoista ”sacroiliac joint”.
 
SI-nivelen tehtävä on:
  • Lieventää lantioon kohdistuvaa rasitusta
  • Jakaa kuormitusta alaselän ja jalkojen välillä  
 
SI-nivelen liike on erittäin pieni, sitä ympäröivien ja tukevien vahvojen nivelsiteiden ansiosta. Ongelmia ilmaantuu useimmiten, jos nivelen normaali liikkuvuus muuttuu eli nivel lukkiutuu ja alkaa rajoittamaan liikettä tai nivelestä tulee yliliikkuva. Toimintahäiriö SI-nivelessä voi rasittaa selkää eri tavalla kun normaalisti. 
 
 

SI-nivelen virheasentoon, yliliikkuvuuteen ja tulehdustilaan johtavat syyt 

SI-nivelen virheasento voi syntyä äkillisen iskun, kaatumisen tai esim. kuoppaan astumisen seurauksena. Kivun tai virheasennon voi myös aiheuttaa äkillinen kierto- tai taivutusliike.
 

SI-nivelen yliliikkuvuus on useimmiten raskaana olevien ongelma. Relaksiini-hormonin aiheuttama nivelsiteiden löystyminen ja pehmeneminen, johtaa usein häpyliitoksen, lantiorenkaan ja SI-nivelten suurentuneeseen liikkuvuuteen. SI-nivel voi myös olla yliliikkuva läheisyydessä olevan ligamentin tai nivelsiteen venähdyksen seurauksena.

SI-nivelten tulehdustila eli sakroiliitti on tyypillinen löydös selkärankareumassa.
 
SI-nivelten kuvantamista eli röntgen- tai magneettitutkimusta harkitaan, jos epäillään tulehduksellista sairautta kuten selkärankareumaa. Muissa tapauksissa toimintahäiriön diagnoosin tekee fysioterapeutti tai lääkäri arvioimalla lantion, lanneselän ja jalkojen epäsymmetrisen asennon, liikkeen tai liikkeen suorittamisen. 
 

Si-nivelen hoidossa on tärkeää vähentää lantioon kohdistuvaa kuormitustaTunnista SI-nivelkipu

  • SI-nivelestä johtuva kipu voi olla toispuoleista.
  • Kipu voi tuntua alaselässä ja pakaran yläosassa viiltävänä kipuna. Kipu voi myös säteillä syvälle pakaraan, nivustaipeeseen ja reiteen. 
  • Kipu pahenee usein kun kyseiselle puolelle asettaa enemmän painoa, minkä takia kävely ja juoksu voi pahentaa oireita. 
  • Kivun puoleisella kyljellä nukkuminen voi aiheuttaa kipua.
  • Lonkan liikkuvuus voi olla rajoittunut.
  • Kun kyseessä on sakroiliitti eli SI-nivelen tulehdustila, kipu voi heijastuu ristiselkään ja pakaraan sekä herättää aamuyöstä.
 

SI-nivelen hoitomuotoja

SI-nivelen toimintahäiriön hoidossa on hyvä vähentää niveleen kohdistuvaa kuormitusta varmistamalla, että lihasepätasapainoa tai esimerkiksi jalkojen pituuseroa ei ole.   
 
Lihasvoimaharjoittelu on usein osa SI-nivelen toimintahäiriöiden hoitoa. Lihasvoimaharjoitusten tavoitteena on parantaa lantion hallintaa ja vahvistaa lantion, pakaroiden ja alaselän tukilihaksia. Kivunlievityksenä voi käyttää kipulääkkeitäMobilisoinnista tai manipulaatiosta eli nikamakäsittelystä voi olla apua SI-nivelen lukkiutumiseen. SI-nivelen yliliikkuvuuden aiheuttamiin oireisiin voi auttaa SI-nivelen tukivyö.
 

 

Aloita harjoittelu parantamalla keskivartalon hallintaa

 

Lisätietoa selästä ja selän hoidosta

 

Selkäkanava