14.8.2020

Etätyösuositus taas voimassa, sovi käynti liiton toimistolla etukäteen

Maan hallitus on palauttanut etätyösuosituksen niille alueille, joilla koronavirustartuntojen määrät ovat olleet kasvussa. Suositus on voimassa Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireissä. Tästä johtuen Selkäliiton henkilökunta työskentelee osin etänä ja on parhaiten tavoitettavissa puhelimitse ja sähköpostitse.

Mahdolliset käynnit Selkäliiton toimistolla on hyvä sopia etukäteen. Asiakaspalvelua on saatavilla normaalisti liiton yleisestä puhelinnumerosta ja sähköpostista arkisin kello 9-15.

Selkäliiton yhteystiedot 

*************

24.6.2020

Etätyösuositus päättyy 1.8. – liiton toimisto avautuu

Hallitus ilmoitti tiistaina 23.6., että suositus etätyön tekemiselle päättyy 1.8. rauhoittuneen epidemiatilanteen johdosta. Hallitus arvioi asiaa uudestaan, mikäli epidemiatilanne sitä edellyttää. 

Selkäliiton henkilökunta palaa toimistoon maanantaina 3.8. ja toimisto on jälleen auki asiointia varten. Kesä-heinäkuun aikana palvelemme puhelimitse ja sähköpostitse. Selkäliiton yhteystiedot

Hallitus myös purki suosituksen yli 70-vuotiaiden fyysisten kontaktien välttämisestä. Se ei enää anna erityisiä ohjeistuksia mitään ikäryhmää varten. Lähikontakteissa on kuitenkin hyvä noudattaa edelleen pidättyvää linjaa yksilöllistä harkintaa käyttäen, ottaen huomioon henkilön kokonaistilanne ja yksilölliset riskitekijät.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antavat tarvittaessa toimivaltansa puitteissa hygienia- ja muita ohjeita, joilla ikääntyneiden tartuntariskiä voidaan pienentää. 

Lue lisää: Valtioneuvoston tiedote 23.6.2020

*************

8.5.2020

Kevätkokous 5.6. Helsingissä – mahdollisuus myös etäosallistumiseen 

Suomen hallitus ilmoitti 4.5., että kokoontumisrajoituksia lievennetään ja henkilömäärä nostetaan nykyisestä 10 henkilöstä enintään 50 henkilöön kesäkuun alusta toistaiseksi. Näin ollen Selkäliiton huhtikuulta siirtynyt kevätkokous voidaan järjestää nyt kesäkuun alussa. Kevätkokous pidetään perjantaina 5.6.2020 klo 12 alkaen Helsingissä.

Poikkeusolojen vuoksi Selkäliiton hallitus on päättänyt, että kevätkokoukseen voi osallistua myös etäyhteyden välityksellä, jos kokousedustaja on yli 70-vuotias tai riskiryhmään kuuluva. Covid-19-epidemian rajoittamiseksi annettu laki väliaikaisesta poikkeamisesta yhdistyslaista mahdollistaa etäosallistumisen, vaikka liiton säännöt eivät tätä mahdollisuutta sisällä. 

Kokouskutsu tarkempine tietoineen ja liitteineen on lähetetty selkäyhdistyksille sähköpostitse perjantaina 8.5. 

Etätyöt jatkuvat, liiton toimisto Eerikinkadulla kiinni

Hallituksen suositus etätyöstä jatkuu toistaiseksi, joten Selkäliiton toimisto Eerikinkadulla pysyy myös toistaiseksi kiinni ja henkilökunnan tavoittaa puhelimitse ja sähköpostitse.

Selkäliiton yhteystiedot 

*************

5.5.2020

Kokoontumisrajoituksia lievennetään kesäkuun alussa

Maan hallitus ilmoitti 4.5.2020 koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta.

Kokoontumisrajoituksia lievennetään nykyisestä 10 henkilöstä enintään 50 henkilöön 1.6. alkaen toistaiseksi.

50 hengen kokoontumisrajoitusta sovelletaan julkisten kokoontumisten lisäksi (suositukseen perustuvana toimintaohjeena) myös yksityisen ja kolmannen sektorin järjestämissä tilaisuuksissa, kulttuuri-, harraste-, liikunta- ja urheilutapahtumissa sekä uskonnollisissa tilaisuuksissa.

Muun muassa seuraavat julkiset sisätilat avataan 1.6. alkaen hallitusti ja asteittain: valtion ja kuntien museot, teatterit, kulttuuritalot, kirjastot, harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset.

Suurten, yli 500 hengen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestäminen on hallituksen linjauksella kielletty 31.7.2020 asti.

Etätyösuositus jatkuu toistaiseksi. Suositusta arvioidaan uudelleen kesän jälkeen.

Yli 70-vuotiaiden suositellaan edelleen välttävän fyysisiä kontakteja mahdollisuuksien mukaan. Hallitus korostaa riskiryhmään kuuluvien omaa harkintaa toimintaohjetta noudatettaessa.

Lue lisää: Valtioneuvoston tiedote 4.5.2020

*************

15.4.2020

Yhdistysten kokoukset poikkeustilanteessa

Koronaviruspandemian aiheuttama poikkeustilanne ja tällä hetkellä 13.5. asti voimassa olevat rajoitukset koskien kokoontumista ja liikkumista vaikeuttavat vuosikokouksen koollekutsumista. Miten siis järjestää yhdistyksen vuosikokous, kun säännöt määrävät sen pidettäväksi tiettyyn päivämäärän mennessä keväällä? 

SOSTE ja Opintokeskus Sivis järjestävät aiheesta webinaarin 21.4.2020. Tutustu webinaarin sisältöön ja ilmoittaudu mukaan 19.4. mennessä osoitteessa: www.soste.fi/tapahtuma/yhdistyksen-kokoukset-poikkeustilanteessa-te-kysyitte-me-vastaamme/.  

Ennen webinaariin osallistumista kannattaa tutustua 27.3. järjestetyn webinaarin tallenteeseen, jossa käydään läpi perusasiat yhdistyksen kokouksista poikkeustilanteissa. Tuon tilaisuuden tekstitetty tallenne löytyy osoitteesta: https://youtu.be/xZSUOTSiN-E.  

VInkkejä ryhmäpuheluihin

Opintokeskus Sivis on koonnut sivuilleen tietopaketin sovelluksista, joista voi soittaa ryhmäpuheluita. Sovellusten avulla voi esimerkiksi järjestää yhdistyksen hallituksen etäkokouksen. Lue lisää: www.ok-sivis.fi/uutiset/helpot-etakokoukset-vertaisryhmatoimintaan.html

Selkäyhdistyksille on lähetetty tietoa ja ja ohjeita liittyen koronavirukseen huhtikuun Välilevy-tiedotteessa.

PS. Muista liikkua säännöllisesti. Hyödynnä Selkäkanavan jumppa- ja rentoutusohjeita ja jaa niitä esimerkiksi yhdistyksen Facebook-sivulla. 
https://selkakanava.fi/jumppaohjeita-selalle-ja-niskalle

*************

1.4.2020

Poikkeusolot haastavat liikkumistottumuksia

Koronavirusepidemia on johtanut poikkeusoloihin, jonka vaikutukset heijastuvat myös monen liikkumistottumuksiin. Ohjatut liikuntaharrastukset ja liikuntavuorot on peruttu. Lisäksi monien työmatkaliikunta on vähentynyt etätöiden vuoksi. Selän kunnosta kannattaa huolehtia omatoimisesti myös poikkeusoloissa.  

Lue lisää Selkäliiton mediatiedotteesta. Mukana on linkkejä liikuntaohjeisiin ja rentoutumisharjoitteisiin.

*************

31.3.2020

Rajoitustoimia jatketaan 13.5. asti 

Hallitus päätti 30.3.2020, että se jatkaa aiemmin päätettyjä rajoitustoimia 13.5.2020 saakka koronavirustartuntojen leviämisen hidastamiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi.

Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi sisärajavalvonta, kokoontumisrajoitukset ja koulujen etäopetus jatkuvat kuukaudella.

Aiemmin maaliskuun puolivälissä hallitus muun muassa rajoitti julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositteli välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Hallitus myös antoi toimintaohjeen, jonka mukaan yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden kanssa mahdollisuuksien mukaan. Tuolloin myös suljettiin esimerkiksi julkiset harrastustilat, liikuntapaikat, kerhotilat ja järjestöjen kokoontumistilat.

Valtioneuvoston tiedote 30.3.2020

*************

18.3.2020

Koronavirustilanne aiheuttaa muutoksia Selkäliiton toiminnassa

Kevätkokous ja järjestöpäivä siirtyy

Selkäliiton hallitus on päättänyt Sosten suosituksen mukaan, että Selkäliiton kevätkokous, joka oli tarkoitus pitää 4.4.2020, perutaan ja lykätään myöhempään ajankohtaan. Samoin siirretään myös järjestöpäivä. Uusi päivämäärä ilmoitetaan myöhemmin.

Suomen hallitus on ilmoittanut, että julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkilöön, ja yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan. 

Yhdistyksiä edellytetään tässä poikkeuksellisessa tilanteessa siirtämään, perumaan tai järjestämään etäyhteyden kautta erilaiset kevään tilaisuudet viranomaisten ohjeita seuraten. 

Miten jatkaa yhdistystoimintaa koronaepidemian aikana? 

 • Julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkilöön. Yhdistysten kokoukset ovat kuitenkin sallittuja (enintään 10 henkilöä).
 • Yhdistyslaki mahdollistaa hallituksen kokousten järjestämisen myös etänä. Kannattaa siis mahdollisuuksien mukaan pitää kokouksia esim. puhelimella, sähköpostilla tai muilla välineillä, kuten Skype, Teams, Google Hangouts, Facebook Messenger, Whatsapp tms. Monet käytännön asiat voi toki hoitaa ilman hallituksen kokouksia. 
   

Miten järjestää vertaistukea ja -toimintaa? 

Vertaistuen merkitys korostuu epidemian aikana. Yhdistys voi esim. järjestää soittokierroksia jäsenistölleen. Vertaistukiryhmät voivat kokeilla etäkokoontumisia esim. puhelimitse tai verkon välityksellä.

Miten viestiä jäsenille toiminnan muutoksesta? 

Yhdistyksen on hyvä kertoa muutoksista ja toimintatavoista jäsenilleen. Muutamia vinkkejä: 

 • Pidä yhdistyksen kotisivut ajan tasalla ja ohjaa tekstiviestillä katsomaan tarkemmat tiedot kotisivuilta.  
 • Käytä sosiaalista mediaa, esim. Facebookia viestinnän tukena.  
   

Mitä tehdä, jos epäilet itsesi tai jäsenen sairastuneen koronaan? 

Jos kuulut riskiryhmään ja epäilet koronavirusinfektiota, ole puhelimitse yhteydessä omaan terveysasemaan, päivystykseen tai oman kuntasi koronaneuvontaan. Sieltä saat jatko-ohjeet hoitoon hakeutumiseen.   

Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta palvelee valtakunnallisesti numerossa 0295 535 535.  Puhelinneuvonnan lisäksi neuvontaa on mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta. 

Mielen hyvinvointi – huolen ja epävarmuuden sietäminen 

Nopeasti muuttunut yhteiskunnallinen tilanne voi aiheuttaa monelle huolta ja epävarmuutta. On kuitenkin tärkeää pyrkiä jatkamaan arkea niin tavallisesti kuin se vain poikkeuksellisissa oloissa ja annettujen sosiaali- ja terveysviranomaisten ohjeistusten puitteissa on mahdollista. Omaa ja läheisten mielen hyvinvointia voi tukea eri keinoin.  

Lisätietoa koronaviruksesta:

*************

17.3.2020

Selkäliitto palvelee puhelimitse ja sähköpostitse

Koronavirustilanteesta johtuen Selkäliiton toimisto ei ole toistaiseksi avoinna käyntejä varten.

Liiton työntekijät ovat siirtyneet etätöihin ja heidät tavoittaa sähköpostitse ja puhelimitse. Asiakaspalvelua ja neuvontaa selkäyhdistyksille on saatavilla normaalisti liiton yleisestä puhelinnumerosta ja sähköpostista arkisin kello 9-15.  Myös jäsenrekisteripalvelu on selkäyhdistysten tukena entiseen tapaan.

Selkäliiton yhteystiedot

***********

17.3.2020

Hallitus päätti maanantaina 16.3. poikkeuksellisista rajoitustoimenpiteistä koronavirusepidemian hillitsemiseksi

Julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen (10) henkilöön ja tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla suositellaan välttämään.

Muun muassa valtion ja kuntien teatterit, kirjastot, uimahallit ja muut urheilutilat ja järjestöjen kokoontumistilat suljetaan. Hallitus suosittaa myös kolmannen sektorin toimijoita toimimaan samoin.

Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet), pois lukien kansanedustajat, valtiojohto ja kunnalliset luottamushenkilöt.

Rajoitukset eivät koske yhteiskunnalle välttämättömiä toimintoja, ja esimerkiksi ruokakaupassa voi käydä. Sallittua on myös ulkoilu. Ajanvietteenä voi muun muassa käydä kävelyllä, lukea, leipoa tai soittaa ystävälle.

Yritä löytää mieleistä tekemistä, joka rentouttaa sinua. Liiku säännöllisesti, pidä huolta unirytmistä ja syö terveellisesti. Vältä jatkuvaa uutisvirran seuraamista, ettet ahdistu tai stressaannu. Älä kuuntele huhuja ja turvaudu tiedonhaussa terveysviranomaisiin, ohjeistaa Maailman terveysjärjestö WHO.

Pysytään rauhallisina näistä poikkeuksellisista ajoista huolimatta. Pidetään huolta itsestämme ja läheisistämme.

Lue lisää:

************

13.3.2020 

Tiedote Selkäliiton jäsenyhdistyksille koronaviruksen aiheuttamasta tilanteesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) 13.3.2020 pitämän tiedotustilaisuuden mukaan pakkotoimilla rajoittaminen aiheuttaa haittaa. Aluehallintovirasto (avi) voi antaa alueellisia määräyksiä ja suosituksia, joten niitä tulisi seurata oman paikkakunnan tilanteen ajantasaisen tiedon saamiseksi.

THL kuitenkin suosittelee ryhmäharrastusten välttämistä ja isoihin tapahtumiin osallistumista. Selkäliitto ehdottaakin jäsenyhdistyksilleen, että ne seuraavat tilannetta paikallisesti ja toimivat muiden paikallisten toimijoiden kanssa yhdenmukaisesti.

Liikuntaryhmissä on aina olemassa riski saada muukin virustartunta kuin koronavirus. Liikuntapaikoilla virusta voivat levittää jopa lieväoireiset osallistujat sekä kosketustartunnan kautta leviävät virukset pukutiloissa, WC-tiloissa, yhteiskäytössä olevien jumppamattojen, liikuntavälineiden sekä kuntosalilaitteiden ja ovien kädensijat. Tartunnan voi kuitenkin  välttää ensisijaisesti vapaaehtoisilla toimilla, jokaisen omilla henkilökohtaisilla valinnoilla sekä suojautumisella pisara- ja kosketustartunnoilta.

Selkäyhdistysten järjestämien liikuntaryhmien kokoontumisen voi tilanteen vaatiessa keskeyttää pariksi viikoksi ja arvioida tilannetta koronaviruksesta annettujen ohjeiden mukaisesti uudelleen sen jälkeen.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) 13.3.2020 pitämän tiedotustilaisuuden mukaisesti yhteiskunnan ja sen kaikkien kansalaisten yhteisenä missiona on hidastaa koronavirusepidemian leviämistä. Koronaviruksen tartunnan riski on olemassa missä tahansa.  Suurimmassa riskissä koronaviruksen aiheuttamien seurausten kannalta ovat yli 70-vuotiaat henkilöt sekä henkilöt, joilla on jokin tietty perussairaus (sydän-, keuhko- tai muu puolustuskykyä heikentävä sairaus)

THL:n ja myös Suomen hallituksen mukaan seuraavia toimia suositellaan:

 • Vältä isoja, yli 500 hengen tapahtumia.
 • Ryhmäharrastuksia tulisi välttää; ulkona liikkuminen on sallittua ja suositeltavaa.
 • Muihin henkilöihin olisi hyvä pitää riittävä etäisyys, ettei joudu pisaratartunnan kohteeksi.
 • Kaupassa voi käydä, mutta isoissa ostoskeskuksissa ei kannata oleskella pitkää aikaa.
 • Työhön liittyvää matkustamista kannattaa välttää, ellei ole täysin välttämätöntä.
 • Vapaa-ajan matkoja ei suositella.
   

Jokaisen kansalaisen pitää muistaa, että

 • sairaana ei saa mennä töihin tai muiden ihmisten joukkoon – eikä myöskään silloin, jos on lieviä oireita kuten nuhaa, lihassärkyä, kuumetta.
 • suojaa nenän ja suun seutu yskiessä tai aivastellessa ja vältä kättelyä tai halailua; virus kulkeutuu pisaratartuntana muiden hengitykseen sekä pisarat laskeutuvat myös pinnoille ja joutuvat kosketustartuntana käsien kautta limakalvoille.
 • sairaana ei saa mennä tapaamaan ikäihmisiä eikä varsinkaan sairaalapotilaita.
   

Selkäliitto seuraa koronavirustilannetta, päivittää ja välittää tietoa tarpeen mukaan jäsenyhdistyksilleen.

Ajankohtaista koronaviruksesta THL:n sivuilla