Kaupallinen yhteistyö 

Sijauspatjalla on monta roolia: se helpottaa petaamista, parantaa vuoteen hygieniaa, vähentää kehoon kohdistuvaa painetta sekä antaa vartalolle tukea. Sijauspatjan vaihtaminen useammin, kulumisen tai heikentyneen hygienian takia, on paljon edullisempaa kuin koko patjan vaihtaminen.

Sijauspatjan ideaan on alusta alkaen kuulunut se, että sitä pitää vaihtaa usein. Nykyaikaisen korkean hygienian takia sijauspatjaa ei enää tarvitse vaihtaa kovin usein likaantumisen takia. Ohut sijauspatja voi väsyä nopeasti kuopalle, jolloin se toki helpottaa edelleen petaamista mutta siitä on tullut nukkumisergonomian kannalta huono selälle ja unenlaadulle.

Petaamisen helpottuminen on sijauspatjan toissijainen tehtävä

Hyvä nukkumisergonomia parantaa yöunta sekä ennaltaehkäisee ja vähentää selkäkipuja. Nukkumisergonomiaan vaikutetaan ennen kaikkea tyyny- ja patjavalinnoilla. Sijauspatja mielletään usein vuoteen petaamista helpottavaksi päälliseksi, mutta sen merkitys nukkumisergonomiaan voi olla ratkaiseva. Sijauspatjan keskeisin tehtävä onkin viimeistellä kehon saama tuki ja vähentää kehoon kohdistuvaa painerasitusta.

Sijauspatjan alla oleva patja luo ryhdin nukkumisergonomialle eli se linjaa kehon asennon ja antaa perustuen. Ilman oikeanlaista sijauspatjaa esimerkiksi joustinpatjalla ei kuitenkaan pysty nukkumaan kunnolla, vaan patja on liian kova ja mukautumaton vartaloon. Kuluneen sijauspatjan vähäisempi tuki ja tästä johtuvat virheasennot voivat tuntua kehossa aamuisin selän jäykkyytenä tai kipuna. Jos nukkujan on hankala löytää mukavaa nukahtamisasentoa, on tyynyn ja alapatjan tarkistamisen ohella syytä kiinnittää huomiota myös sijauspatjaan.

Kehoon kohdistuvan painerasituksen minimointi on tärkeää

Kulunut sijauspatja aiheuttaa tuen menetyksen lisäksi nukkujan vartaloon pistekohtaista painerasitusta. Tällöin paineen kohdistuessa pienelle alueelle pintaverenkierto estyy ja tästä aiheutuu ylimääräistä kääntyilyä kehon yrittäessä suojella kudoksia hapenpuutteelta. Lisääntynyt levoton liikehdintä todennäköisesti häiritsee unenlaatua ja altistaa lisääntyneelle kivulle.

Tavallisesta materiaalista valmistettu sijauspatja tulisi vaihtaa noin 2–5 vuoden välein. Tempurin 7 cm paksut sijauspatjat ovat kestäviä, niille myönnetään 15 vuoden takuu. Tempurin 7cm sijauspatja voidaan sijoittaa tavallisen mutta hyväkuntoisen vaahtomuovi- tai joustinpatjan päälle. Tempur-sijauspatjalla pystyy parantamaan liian kovan alapatjan nukkumisominaisuuksia mutta liian pehmeä alapatja tulisi vaihtaa, sillä se ei tue tarpeeksi. Sijauspatjan vaihdon yhteydessä kehon uppouma patjaan yleensä muuttuu, jolloin on hyvä tarkistaa tyynyn sopivuus, paksummalla ja joustavammalla petarilla tyynyn korkeustarve on yleensä matalampi.

Käytännön vinkki sijauspatjan kunnon arviointiin

Jos vuodevaatteet eivät pysy paikoillaan, se kertoo levottomasta liikehdinnästä yön aikana. Saatat myös kokea aamuista fyysistä voimattomuutta, joka voi kertoa heikentyneestä syvän unen vaiheesta.

Halvimmat, ohuet ja heikkolaatuiset sijauspatjat on vaihdettava jopa vuoden välein. Minkä laatuinen ja ikäinen on sinun sijauspatjasi?

Artikkeli on julkaistu Hyvä Selkä -lehdessä 1/2021