Selän pikkunivelistä aiheutuva kipu

Selän pikkunivelistä eli fasettinivelistä aiheutuva kipu johtuu usein välilevyjen madaltumisesta, jolloin selkärangan pikkunivelet lähenevät toisiaan. Pikkuniveliin ja nikamien reunoihin kehittyy tällöin selkää vakauttavia ja suojaavia luisia nokkaumia.

Joskus nivelen ympäristöön kehittyy tulehdusta muistuttava tila, joka aiheuttaa kipua ja paikallisten hermojen ärtymistä.

Selän pikkunivelten liikerajoitus voi myös aiheuttaa kipua. Äkillisen selkäkivun syynä voi olla selän pikkunivelen venähtymä tai lukkiutuminen. 

Liikkuvuusharjoitukset, manuaalinen terapia ja tarvittaessa manipulaatio parantavat selän pikkunivelten toimintaa. Nivelrikkoon liittyvässä tulehdusvaiheessa kipulääkkeistä voi olla hyötyä oireisiin. 

Valitse itsellesi sopivia liikkuvuusharjoituksia oheiselta videolta. Nivelten ja rangan hyvä liikkuvuus on osa ryhtiä ja vähentää välilevyjen epätasaista kuormitusta. Yhdistä liikkuvuusharjoitukset hengitykseen. Jos selkäsi on kipeä, aloita harjoitukset makuulla ja etene istuen ja seisten tehtäviin liikkeisiin. Toista jokaista liikettä noin 5 kertaa.  

 

 

 

Selkäkanava