Kylmä-, lämpö- ja TENS-hoito ovat lääkkeettömiä selkäkivun itsehoitomenetelmiä.

Lämpöhoito voi vähentää lyhytaikaisesti äkillistä ja pitkittyvää selkäkipua ja parantaa toimintakykyä. Voit kokeilla erilaisia lämpöhoitoja. Voit hankkia apteekista lämpöpakkauksen ja lämmittää sen ohjeen mukaan. Myös lämpötyyny tai  ”kaurapussi” (lämmitä kaurapussi ja laita se noin 15 – 20 minuutiksi kipeään kohtaan) voi olla sopiva.

Selkäkivun äkillisessä vaiheessa voit myös kokeilla kylmäpakkausta kipualueelle 10 – 20 minuutin ajan. Laita pakastimesta jäitä tiiviiseen muovipussiin kylmän veden joukkoon tai käytä pakastettua vihannespussia ja laita ohut pyyhe ihon ja kylmäpakkauksen väliin. Voit myös ostaa apteekista pakastimessa kylmennettäviä pakkauksia. Hoidon voit toistaa useita kertoja päivässä ja yhdistää esimerkiksi selän lepoasentoihin. 
TENS-hoito (transcutaneous electrical nerve stimulation) eli ns. transkutaaninen hermostimulaatio perustuu ihon kautta välitettävään matalatehoiseen sähköärsytykseen. Pienitaajuisten sähköimpulssien avulla pyritään aktivoimaan kipua lievittäviä mekanismeja. TENS-hoidon vaikutukset voivat välittyä kolmella eri tavalla:
      • estämällä kipusignaalien kulkeutumista aivoihin,
      • kiihdyttämällä elimistön omien kipua lievittävien hormoonien eli endorfiinien tuotantoa,
      • vilkastuttamalla kohdekudosten pintaverenkiertoa.

TENS-hoitoa voi käyttää selkäkivun lievitykseen paitsi levossa, myös liikkuessa, kuten kävellessä. TENS-hoito voikin edistää liikkeelle lähtöä ja helpottaa liikkumista vähentämällä siihen liittyviä kiputuntemuksia. TENS-hoitoa voidaan käyttää myös lihasten rentouttamiseksi levossa.

TENS-hoitoa ei tule käyttää, jos sinulla sydämentahdistin tai muu implantoitu elektroninen laite kehossasi, sairastat epilepsiaa tai olet raskaana.

Lisää tietoa selkäkivun hoidosta: