Akupunktio on vanha kiinalainen hoitomenetelmä, jossa asiakasta hoidetaan käyttämällä akupunktioneuloja tarkoin määriteltyihin kehon pisteisiin. Jos lihaksiin on kehittynyt triggerpisteitä eli kipupisteitä, jotka voivat aiheuttaa heijastekipua hyvinkin etäälle sijaintipaikastaan, neulat voidaan pistää näihin kohtiin. Ne etsitään painelemalla lihaksia ja muita sidekudoksia, jolloin kipupisteen kohdalla paine aiheuttaa kivun voimistumisen tai heijastekivun.

Akupunktiohoidon kohteena ovat yleensä tuki- ja liikuntaelimistön kivut, kuten niska- ja hartia- ja selkäkivut tai nivelkivut. Myös migreenin ja ääreishermoperäisten kipujen hoidossa akupunktiosta voi olla hyötyä.

Akupunktio edellyttää, että henkilö on tutkittu asianmukaisesti ja muulla tavoin hoidettavat sairaudet on poissuljettu. Hoitoon voi hakeutua esimerkiksi jos lepo, fysioterapia, manuaaliset hoidot ja puudutus eivät ole auttaneet akuuttiin kipuun tai jos kärsii kroonisesta alaselkäkivusta tai iskiaksesta, jota ei voi parantaa selkäleikkauksessa tai jota leikkaus ei ole parantanut.

Akupunktiota annetaan tavallisesti sarjoina, esimerkiksi 3–10 hoitokertaa viikon välein. Akupunktio on kivun lievitystä ja se vaikuttaa pitkäaikaisesti lähinnä aktiivisen fysioterapiaan liittyvän harjoittelun ja kuntoutuksen kanssa.