Näin vaihdat renkaat selkäystävällisesti

Mediatiedote 20.3.2015

Autonrenkaiden vaihto koettelee meitä suomalaisia kaksi kertaa vuodessa. Moni autoilija välttää rengasrumban suosiolla ja vaihdattaa renkaat alan liikkeessä. Jos kuitenkin vaihtaa renkaat itse, työasentoihin kannattaa kiinnittää huomiota. Selkä kiittää urakan päätteeksi.

Noin 10-kiloisen autonrenkaan liikuttelu erilaisissa asennoissa alhaalla maanrajassa asettaa ergonomisen haasteen.

– Oikeilla työasennoilla voi välttää äkilliset lipsahdukset ja selän kipeytymiset. Renkaiden vaihtoon kannattaa myös varata riittävästi aikaa, sillä kiireessä sattuu vahinkoja helpommin, muistuttaa selkäneuvonta- ja liikuntatoiminnan asiantuntija Pirjo Ailanto Selkäliitosta.

Renkaiden vaihto ergonomisesti

Lämmittele lihaksia ennen renkaiden vaihtoa tekemällä kyykistyksiä, käsien pyörityksiä ja vartalon kiertoliikkeitä.

Siirrä renkaat auton lähelle esimerkiksi kotti- tai nokkakärryillä. Kanna rengas hallitussa asennossa lähellä vartaloa tai voit vierittää rengasta lyhyitä matkoja.

Kun irrotat pölykapselin, koukista polvia ja vältä selän kiertoa. Vaikka työvaihe on kevyt, pidä selkä silti suorassa.

Kun avaat ja kiristät renkaan pultteja, työskentele polvillasi, kyykyssä tai toispolviseisonnassa. Seisten selän asento jää kumaraksi, mikä kuormittaa ristiselkää. Jos joudut käyttämään pulttien avaamisessa voimaa, esimerkiksi painamaan jalalla avainta, varo, ettei jalkine lipeä liukkaan avaimen varren pinnalta. Äkillisen lipeämisen seurauksena voi kaatua.

Jos käytät auton omaa tunkkia, paras asento on olla maassa polvillaan, jotta pystyt pitämään selän suorassa. Hallitunkkia käyttäessäsi vältä selän kumaraa asentoa, jousta polvista tai asetu toispolviseisontaan.

Kun irrotat tai nostat rengasta, pidätä hengitystä ja tehosta näin vartalonlihasten tukea selälle.

Huomioi turvallisuus kaikissa työvaiheissa. Muista tarkistaa rengaspaineet.

Vinkkejä nostotekniikkaan videolla

Opastusta selkää säästävään nostotekniikkaan löytyy Selkäkanavalta. Vinkkejä videolla antaa entinen painonnostaja ja painonnoston valmentaja Jaakko Kailajärvi.

Vältä selkäkipua, nosta oikein

Lain mukaan kesärenkaat saa vaihtaa 1.3. alkaen, mutta niiden vaihdossa ei kannata hoppuilla. Kesärenkaisiin kannattaa siirtyä vasta, kun sääolosuhteet ovat keväiset vuorokaudenajasta riippumatta. Nastallisia talvirenkaita saa käyttää tänä vuonna 13.4. asti tai niin kauan kuin keli sitä edellyttää. Nastattomia talvirenkaita eli kitkarenkaita saa käyttää ympäri vuoden.

Lisätietoja medialle:
Selkäliitto ry, selkäneuvonta- ja liikuntatoiminnan asiantuntija Pirjo Ailanto, puh. 040 553 1941, pirjo.ailanto(a)selkaliitto.fi
 

Selkäliitto