Iskias, välilevytyrä, välilevyn pullistuma

Iskiasoireista kärsii elämänsä aikana noin 40 % suomalaisista.Iskias on hankala selkäkipu, joka yleensä kestää muutamia kuukausia ja joskus kaueminkin. Iskiaskipu heijastuu alaraajaan. Kipua voi tuntua myös alaselässä, mutta pääasiallinen kipu painottuu pakaraan ja alaraajaan. Syy on tavallisesti välilevytyrästä johtuva iskiashermojuuren puristusoire. Riippuen välilevypullistuman koosta, iskiashermo voi joko ärtyä välilevyn happamuuden takia tai puristua, jolloin kivun lisäksi voi ilmetä hermon toimintahäiriöitä kuten lihasvoiman heikkoutta. Iskiasoireista kärsii elämänsä aikana noin 40 % suomalaisista.

Iskiaksen vallitseva oire on kipu, joka alkaa usein pakarasta ja leviää alas jalkaan. Jalassa voi esiintyä myös tuntohäiriöitä. Iskiaksen oireet korostuvat askareissa, esimerkiksi kumara-asennoissa, joissa alaselkään kohdistuu painetta. Kipua esiintyy tavallisesti myös istuessa. 

Iskias tunnetaan myös lonkkahermosärkynä.

 

Välilevyn pullistuma

Välilevyn ikääntyessä se menettää nestepitoisuuttaan ja joustavuuttaan. Säiemäisen renkaan osittain repeytyessä välilevyn sisällä oleva hyytelömäinen massa (nukleus pulposus) tunkeutuu taaksepäin aiheuttaen sinne paineen nousua ja mahdollista kipua. Suurin osa pienistä välilevyn pullistumista on oireettomia.

 

Välilevytyrä

Välilevyn pullistuessa taaksepäin se liikkuu kohti säierustoisen renkaan ulkosäikeitä. Renkaan täydellisessä repeytymisessä pehmeä hyytelömassa pursuaa ulos, jolloin hermojuuri ärtyy. Ärsytys saattaa johtua pullistuman painaessa iskiashermoa tai happaman välilevymassan ärsyttäessä hermoa.

 

Iskiaksen hoito

Iskiaskipu voi vaatia lääkärissä käyntiä.Suurin osa iskiastapauksista paranee itsestään. Noin puolella iskiasoireet häviävät kuukauden sisällä. Iskiaskipua voi tarvittaessa hallita tavallisilla kipulääkkeillä. Pitkäkestoiseen iskiakseen lääkärin voi määrätä hermovauriokipuun tarkoitettuja lääkkeitä.

Kivusta huolimatta on tärkeää jatkaa päivittäisiä toimia ja liikkua.

Runsasta istumista kannattaa välttää ja istuessa on hyvä tukea alaselkä tyynyllä.

Välilevypaine on suurimmillaan aamuisin, selän etutaivutuksia ja kiertoja on hyvä välttää aamulla, kunnes paine tasaantuu psytyasennossa.

Fysioterapeutti voi antaa ohjeita kipua lievittävistä asennoista, liikkeistä ja sopivasta liikunnasta.

Tukiliiviä voi kokeilla helpottamaan liikkumista.

Hoitoon tulee hakeutua välittömästi, jos iskiaksen oireiden yhteydessä esiintyy nilkan ojentaja- tai koukistuslihasten tai reisilihasten heikkoutta, virtsaamishäiriöitä tai ulosteen pidätysongelmia. Tilanne voi tällöin vaatia välitöntä leikkaushoitoa puristuneiden hermojen vapauttamiseksi.

Lisätietoa selkäkivusta ja selän hoidosta

Kokeile selkäkipuun selän leposentoja

 

 

 

 

Selkäkanava