Teemme vuosittain noin 500 matkaa kodin ja työn välillä, joten ei ole yhdentekevää, miten nuo matkat taitamme. Kodin ja työpaikan väliset matkat vaikuttavat paljon arjen sujuvuuteen ja sitä kautta myös yleiseen hyvinvointiin, tyytyväisyyteen ja työssä jaksamiseen.

Ajan säästämiseksi ja arjen sujuvoittamiseksi valitsemme usein sen nopeimman kulkutavan kodin ja työpaikan välillä. Nopein tapa ei kuitenkaan välttämättä ole se paras hyvinvointimme eikä ympäristön kannalta. Arjen kiireessä voi tuntua hankalalta tehdä työmatkat liikkuen. Mutta mitä jos punnitsemmekin työmatkaliikunnan hyötyjä siihen kuluvan ajan sijaan?

Työmatkaliikunta on tehokas tapa edistää omaa hyvinvointia. Se muun muassa parantaa kestävyyskuntoa ja jalkojen lihasvoimaa, auttaa painonhallinnassa, vähentää istumiseen käytettyä aikaa, virkistää mieltä ja parantaa työssä jaksamista. Lisäksi ulkoliikunta työpäivän päätteeksi auttaa rentoutumaan, kun ajatukset saavat tuulettua raikkaassa ulkoilmassa.

Kokeile uusia vaihtoehtoja työmatkaliikkumiseen

Kävely, juoksu ja pyöräily ovat ympäristöystävällisempiä liikkumismuotoja kuin joukkoliikenne tai kimppakyydit, yksityisautoilusta puhumattakaan. Lisäksi tuttujen vanhojen kulkutapojen rinnalle on tullut ja tulee jatkuvasti lisää uusia vaihtoehtoja. Tällaisia ovat muun muassa kickbike-potkulaudat, sähköpyörät ja sähköpotkulaudat. Etenkin jälkimmäisillä matkantekoa voi keventää raskaammilla osuuksilla, kuten ylämäissä hyödyntämällä pyörän tai laudan sähköavusteisuutta. Sähköavusteiset kulkuneuvot helpottavat matkantekoa myös pitkillä työmatkoilla ja madaltavat siten kynnystä aloittaa työmatkapyöräily tai -lautailu. Kunnon kohotessa voi lisätä haastetta ja vähentää sähköavun käyttöä. Uusia kulkumuotoja kannattaa siis kokeilla.

Työmatkaa voi myös ketjuttaa eli taittaa matkan yhdistellen eri kulkumuotoja. Tämä on hyvä vaihtoehto etenkin silloin, kun työmatka on liian pitkä pyöräiltäväksi. Tällöin hyötyliikuntaa voi liittää mukaan esimerkiksi jäämällä pois bussista pari pysäkkiä aiemmin ja taittamalla loppumatkan kävellen tai vaikkapa potkulaudalla. Aluksi sen voi tehdä vain toiseen suuntaan ja pikkuhiljaa lisätä saman käytännön molempiin suuntiin.

Työmatkaliikunta tuottaa terveys- ja ympäristöhyötyjen lisäksi myös säästöjä polttoainekustannuksissa ja joukkoliikennemaksuissa. Liikkumisen ja työmatkan yhdistäminen jättää myös enemmän aikaa perheelle ja muille harrastuksille työpäivän jälkeen.

Näin yhdistät liikunnan osaksi työmatkaa

  • Vaihtele kulkuneuvoa: Työmatkaliikunta on helppo aloittaa liittämällä hyötyliikuntaa johonkin toiseen kulkutapaan, kuten bussi- tai junamatkaan. Pidennä vähitellen kävellen tai pyöräillen taitetun matkan pituutta tai vaihtele sitä oman jaksamisen ja aikataulun mukaan.
  • Kokeile uusia kulkumuotoja: Kokeile ja hyödynnä rohkeasti uusia kulkumuotoja, kuten sähköavusteisia polkupyöriä ja -lautoja. Sähköavusteinen kulkuneuvo keventää pidemmänkin työmatkan taittamista ja madaltaa kynnystä aloittaa työmatkaliikunta.
  • Vaihtele reittiä: Mielenkiintoa matkan tekoon saat vaihtelemalla kuljettavaa reittiä. Voit myös välillä tarkoituksenmukaisesti haastaa kuntoasi ja kulkea kiertotien kautta kotiin.
  • Jätä auto kauemmas: Jos kuljet työmatkat omalla autolla, jätä auto parkkiin tavallista kauemmaksi työpaikan sisäänkäynnistä. Näin saat lisättyä hyötyliikuntaa työmatkoihisi edes vähän.