Hyvä ryhti mahdollistaa kehon tasapuolisen kuormittamisen

Hyvä ryhti on tärkeä selälle ja koko kehon toimivuudelle. Kun ryhti pysyy hyvänä kaikissa asennoissa, kuormitus kohdistuu selkään mahdollisimman tasapuolisesti. Hyväryhtinen pystyy käyttämään lihaksia tehokkaasti kävellessä, istuessa ja nostotyössä.

Huono ryhti ja huonot asennot voivat saada aikaan lihasepätasapainoa, mikä saattaa oireilla kipuna ja johtaa liikkeiden rajoittumiseen. Rajoittuneet liikkeet puolestaan aiheuttavat lisää kireyksiä ja heikkouksia eri puolille kehoa. Tasapainoinen lihaskunto onkin edellytys ryhdin säilymiselle ja selkärangan hyvälle asennolle.

Hyvä selkärangan liikkuvuus on osa ryhtiä

Painovoima pyrkii painamaan selkärankaa kasaan ja jäykistämään niveliä. Erityisesti yläselkä painuu helposti kumaraan ja jäykistyy. Se altistaa myös niskan ja alaselän kivuille. Hyvä nikamien ja nivelten liikkuvuus on edellytys hyvälle ryhdille ja kudosten aineenvaihdunnalle. Ryhdikäs selkä on joustava ja myötäilee raajojen liikkeitä.

Vahvistamalla lihaksiasi ylläpidät hyvää ryhtiä 

Selkäranka on sivulta katsottuna muodoltaan loivan S-kirjaimen muotoinen. Selkärangan S-muotoinen ryhti sallii selän liikkumisen ja joustavuuden sekä suojaa nikamia, välilevyjä ja muita kudoksia vaurioitumiselta. Lanneselkä on selkärangan kuormitetuin osa kantaessaan suurimman osan kehon painosta.

Jokaisen ihmisen selkärangan rakenne on yksilöllinen, sitä ei voi muuttaa. Lihaksiin voi kuitenkin vaikuttaa sekä vahvistamalla että venyttämällä niitä ja siten muokata ryhtiä. Saavutettua lihasvoimaa on pidettävä yllä säännöllisellä harjoittelulla.

 

Hyvä ryhti ehkäisee selkäkipua

Raimo Rangan ryhtitesti - Näin löydät selkärankasi luonnollisen asennon

 1. Seiso lantion levyisessä haara-asennossa seinää vasten, kantapäät noin 5 cm irti seinästä ja paino tasaisesti molemmilla jaloilla. Vedä alavatsaa kevyesti sisään ja ylöspäin kohti lapaluita. Hengitä luonnollisesti.
   
 2. Pidä pää suorassa, katse suoraan eteenpäin ja niska pitkänä, jolloin leuka painuu hiukan alaspäin. Pyri pitämään päälaki korkealla. 
   
 3. Yläselässä lapaluut ovat symmetrisesti, kun solisluut ovat vaakatasossa ja hartiat pysyvät rentoina eivätkä olkapäät työnny eteenpäin. 
   
 4. Hyvässä ryhdissä seinän ja lannerangan väliin jää noin kämmenen paksuinen tila eli voit laittaa kämmenesi selän ja seinän väliin.

 

Jos kämmenesi mahtuu seinän ja lannerangan väliin eikä tyhjää tilaa jää paljon kämmenen ja seinän väliin, lannenotko ei ole korostunut eikä suoristunut. Samalla varpaiden tulee osoittaa eteenpäin, kuten polvienkin. Polvet eivät saa yliojentua.

 

Testaa hartiaseudun ja rintarangan liikkuvuus

Testaa hartiaseudun liikkuvuus 

 1.  Aseta kantapäät noin 1,5 jalan mittaa irti seinästä. 
   
 2.  Nojaa seinään niin, että lapaluut ja pakarat koskettavat seinään.
   
 3.  Nosta kädet suorina ylös niin, että kämmenselät osuvat seinään (katso kuva ohessa).
   
 4.  Mikäli liike ei onnistu ilman suurempia ponnisteluja tai kiristyksen tunnetta, kannattaa tehdä selän liikkuvuusharjoituksia.

 


 

 

Kehitä kehonhallintaa ja vahvista vartalon lihaksiasi ryhtijumpalla

 

 

 

 

 

 

 

Selkäkanava