Hyvä reppu on helposti säädettävä ja hyvin istuva

Hyvä reppu kestää kulutusta ja on helposti säädettävä

Repun koolla, painolla ja säädettävyydellä on merkitystä, koska kasvuikäisen luusto kehittyy ja kasvaa. Reppu sisältöineen saisi painaa enintään 15 prosenttia nuoren omasta painosta. Jos reppu on tätä painavampi, se kuormittaa hartioita ja vaikuttaa ryhtiin. Seurauksena voi olla esimerkiksi päänsärkyä. Asianmukaisesti säädetyillä ja sopivan levyisillä olkahihnoilla varmistetaan repun oikea asento selässä.

Reppuostoksille kannattaa aina lähteä yhdessä koululaisen kanssa, jolloin nuori voi kokeilla reppuja ja testata niiden ominaisuuksia. 

 

Vinkkejä repun ostamiseen

 • Älä osta pienelle koululaiselle liian isoa reppua.  Reppu sisältöineen saisi painaa enintään 15 prosenttia nuoren omasta painosta. Noin 10-15 litran reppu on tilavuudeltaan pienelle koululaiselle sopiva. 

 • Hyvät olkahihnat ovat säädettävät. Repun tulisi istua hyvin hartioista ja mukailla selän linjaa. Jos reppu roikkuu irti selästä, se vaikuttaa kehon painopisteeseen ja sitä kautta ryhtiin ja kävelyasentoon. Aikuisen kannattaa tarkastaa säännöllisin väliajoin, että koululaisen repun säädöt ovat tarpeeksi kireällä. Olkahihnojen tulee myös olla sopivan levyiset. Liian leveät olkahihnat saattavat hiertää olkavarsia ja rintakehää. Jos koulumatkat taittuvat pyörällä liian leveät olkahihnat voivat hiertää käsien ollessa ohjaustangolla. Olkahihnojen tulee olla pehmustetut ja napakkaa materiaalia, etteivät ne mene rullalle.

 • Repun takaosan on hyvä olla tukeva ja jämäkkä, mutta silti pehmeä selkää vasten. Lisäksi kannattaa varmistaa, että takaosa mahdollistaa ilmankierron eli on hyvin tuulettuva, jottei selkä hiostu.

 • Isommassa ja painavammassa repussa on hyvä olla myös lannevyö ja rintaremmi. 

 • Jos repussa kannetaan painavia kantamuksia, kannattaa siinä olla myös pohjakovike. Näin tavarat, esimerkiksi kirjat, eivät pääse valumaan kasaan.

 • Pienempien koululaisten repuissa ei kannata olla liikaa lokeroita, jotta tavarat eivät huku reppuun.

 • Lukuvuodessa on noin 190 koulupäivää, joten repun materiaalin tulee olla kulutusta kestävä, vedenpitävä ja heijastimilla varustettu. Myös repun vetoketjujen tulee olla laadukkaita, kestäviä ja vedeltä suojattuja. 

 

Käytä reppua selkäystävällisesti 

Hyvä reppu ei rasita selkää

 • Täytä reppu tasaisesti. Näin laukun paino jakautuu kannettaessa tasaisesti selkää vasten.
 • Reppua kannattaa kantaa molemmilla olkapäillä, jotta selkä pysyy suorana. Kun reppu on molemmilla olkapäillä, kädet pysyvät vapaana. Tämä on tärkeää esimerkiksi pyörällä ajaessa.

 

Vinkkejä rinkan käyttämiseen

Rinkan kanssa vaellukselle lähtiessä on jo pakkausvaiheessa kiinnitettävä huomiota rinkan pakkaamiseen siten, että rinkkaa kannettaessa painopisteen tulee olla lantion yläpuolella lähellä selkärankaa. Painavimmat tavarat on siis sijoitettava lähelle selkää.

Rinkan remmit tulee säätää oikein, jotta selkävammoilta vältytään. Rinkka säädetään oikeaoppisesti seuraavasti:

 • Säädä tasapainoremmit, ohuet remmit, jotka lähtevät rinkan olkaremmeistä rinkan yläosaan, löysälle ja anna lantioremmin olla vielä auki. 
 • Säädä olkaremmit sopivan mittaisiksi. Hartian ja olkaremmin väliin ei saa jäädä ilmaa. Mitta on sopiva silloin, kun lantioremmistä 1/3 on suoliluuharjanteen yläpuolella. 
 • Kiristä tasapainoremmit, ei kuitenkaan liian tiukalle. Tasapainoremmit menevät 45 asteen kulmassa olkaremmeistä rinkan pussiosaan.
 • Sulje rintaremmi. Rintaremmi estää olkaremmejä hankaamasta kainaloita ja valumasta pois hartioilta. 
 • Sulje lantiovyö ja säädä se sopivan mittaiseksi. Kiristä lantioremmi, jotta koko paino ei olisi hartioilla. Kävellessäsi voit vielä kiristää lantioremmiä tarpeen mukaan.
 
Kun rinkka on pakattu niin, että paino jakautuu tasaisesti sekä olka- että lantioremmille, hartioita voi lepuuttaa avaamalla olkaremmit ja irrottamalla ne hartioista. Tällöin rinkan paino on kokonaisuudessaan lantioremmillä ja hartiat saavat levätä hetken. Pidemmän lepotauon seurauksena alaselkä rasittuu, joten hartiaremmejä tulisi pitää auki aina vähän aikaa kerrallaan.
 
 
Kuva 1: freedigitalphotos.net 
 
Selkäkanava